Altınay Robot Teknolojileri, Üretimde Yeni Teknolojileriyle Değişime Öncülük Ediyor
Altınay Robot Teknolojileri Genel Müdürü Ömer Eren, Platin Dergisi’nin sorularını cevapladı.
Altınay Robot Teknolojileri, üretimde yeni teknolojilerle değişime öncülük ediyor.
ALTINAY ROBOT TEKNOLOJILERI ‘DEĞIŞIM IÇIN TEKNOLOJI’ SLOGANIYLA 2021’DE PAYDAŞLARINI GELECEĞIN AKILLI FABRIKALARINA TAŞIYACAK. PROJE BİRİKİMİ VE ARAŞTIRMA GELİŞTİRME FAALİYETLERİYLE KENDİ YAZILIMLARI VE ÇÖZÜMLERİNİ ÜRETEREK, AKILLI FABRİKALAR KURGULAYAN ALTINAY ROBOT, YENİ STRATEJİK PROJELERE İMZA ATMAYI SÜRDÜRÜYOR.
Altınay Robot Teknolojileri, 25 yılı aşkın süredir geliştirdiği robot tabanlı üretim teknolojileriyle fabrika otomasyonu sektöründe faaliyet gösteriyor. Ülkemizin alanında lider kuruluşu olan Altınay Robot, Türkiye, Almanya ve Rusya ofisleriyle birlikte robot otomasyon uygulamaları, fabrika otomasyonu ve komple hat çözümleriyle anahtar teslim projeler geliştiriyor. Altınay Teknoloji Grubu’nun omurga şirketi, Altınay Robot, otomotiv ana ve yan sanayinde Türkiye ve Avrupa’da tüm fabrikalara, kaynak ve birleştirme, montaj ve transfer konularında hizmet veriyor. Almanya merkezli Olbricht markası cam sektörüne yönelik projeleriyle dikkat çekerken, KSM firması ise müşteriye özel çözümlerle test ve montaj makinaları tasarlıyor. Altınay Robot’un hedeflerini ve projelerini şirketin genel müdürü Ömer Eren’den dinledik.
Stratejik ve ekonomik açıdan önemli sektörlerin çözüm ortağı olarak tercih edilmenizi neye bağlıyorsunuz?
Firmalarla aramızdaki en önemli ortak değer ‘güven’. 500‘den fazla projeyle sayısız robotik sistem ve uygulama üzerinde çalıştık, farklı ülke ve firma kültürleriyle tecrübe edindik. Altınay Robot’un tecrübeli kadrosu ve güçlü mühendisliğiyle sistem ve projelerdeki hakimiyeti, çözüm ortaklarımıza güven verirken, gerçekleştirilen her projenin birlikte bir yolculuk olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle üretim sahibİ ekiplerden en büyük isteğimiz ürünlerinde olabildiğince derine inmeleri, teknik verileri yorumlamaları. Bizler ise yaratıcı ve girişimci ruhumuzla yeniliğin peşinden giderek, robot ve otomasyon alanında uzman kadromuzla elde edilen tüm verileri ihtiyaca özel olarak yorumluyoruz.
YENI ÜRÜNLERLE AKILLI FABRIKALARI DESTEKLIYOR
Yurt dışından ürün ve hizmet alıcısı olarak konumlandırılan Türkiye’de Endüstri 4.0, dijitalleşme, nesnelerin interneti gibi konularda akıllı çözümler sunan Altınay Robot’un alanında ilkleri nelerdir?
Fabrikalarımızın tüm yatırımlarına rağmen ülkemizdeki kişi başına düşen robot sayıları oldukça geride. Bu tablo içinde hedefimizi, sadece uygulayan bir ülke olarak konumlanmadan robot ve otomasyon seviyesini doğru uygulamalarla artırmaya, sistemleri geleceğin dijital ihtiyaçlarıyla beslemeye odaklandık. Üretimdeki beklentiler sürekli esnek çalışma şartlarını yukarı çekme yönünde giderken bu alanlarda çözümler geliştirmek çok değerli hale geldi. Tecrübemiz ve geliştirdiğimiz ürünler sayesinde konuya özel çözümlerle bunu bir ‘değişim’ olarak yorumluyoruz. ‘Değişim için teknoloji’ sloganımızla tüm paydaşlarımızı geleceğe, geleceğin akıllı fabrikalarına kolayca taşımak istiyoruz. Geleceğin akıllı fabrikalarında, güçlü bir esnek sistem yapısı dolayısıyla modüler yapıların öne çıktığı, birbirleriyle daha fazla haberleşen ve veri paylaşan bir üretim ortamı hayal edebiliriz. Kuvvetli bir ağ yapısı ile yapay zekanın giderek yükselmesi, üretime dahil olan verilerin ve karmaşık algoritmaların işin içine girerek kullanıcıların bile doğrulandığı akıllı fabrika yapısı oluşturmayı hedefliyoruz. Tüm etkileşimin kusursuza yakın olabilmesi için kurulan mekanik yapı ve otomasyon altyapısıyla üretim kurgusu tam bir ahenk içinde olmalı. Burada da fark yaratarak bütüncül bir biçimde işi yönetiyoruz. Geliştirdiğimiz yeni ürünlerle akıllı fabrikaları destekliyor, planlanan insan performanslarını da en uygun hale getirecek işbirlikçi çözümlerle verimliliği artırıyoruz.
Ulusal ve uluslararası alanda fark yaratan yaklaşım ve uygulamalarınızdan bahseder misiniz?
Türkiye‘de yetişmiş kadrolarımızla, farklı proses uygulamalarımızla işe bakış açımız, disiplinli çalışmamız ve proje takibimizle fark yaratıyoruz. Sektörde yerli kaynaklarımızla mücadele ederek, hep yenilikçi ve ilkleri yaparak var olduğumuzu da biliyoruz. İlkelerimizle, çevik proje yönetimimiz ve projelere olan yoğun ilgimizle müşterilerimize sonuna kadar destek oluyoruz.
AR-GE TEMELLI AKILLI FABRIKA ÇÖZÜMLERI
Ar-Ge politikanızdan ve güncel projelerinizden söz eder misiniz?
uygulamak için çalışmalara başladık. Sürdürülebilir bir yapının yeni fikirler ve son teknolojiyi kul- lanma arzusuyla olabileceği inan- cındayız. Farklı kollardan çalıştığımız bir yapımız var. Mühendislik ve Ar-Ge ekibimiz geleceğin fabrikaları için çalışıyor. Ar-Ge projelerimiz arasında mobil robot, doğal navigasyon ve haritalama, özel proseslerle ilgili yeni geliştirme çalışmaları, işbirlikçi robot uygulamaları ve yeni ürün ailelerini sayabiliriz. Kaynak, transfer, otomatik depolama, kamera ve görme gibi alanlarda, müşterilerimize kolay erişebilecekleri ve güvenilir sistemler sunuyoruz.
Ülkemizde akıllı üretim konusunda gelinen aşamayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Yerli kimliğinizle, bu alanda nasıl bir rol oynuyorsunuz?
Akıllı üretim, en yüksek otomasyon seviyesi olarak insansız sistemlere geçişimizin de altyapısı. Daha verimli, daha az alanda daha fazla iş oluşturabileceğimiz, üretimle ilgili makinaların kendi kendine karar verdiği yapıları görme şansımız giderek artıyor. Ülkemizde ise konuşulan seviyelerin biraz gerisindeyiz ve çok tekil uygulamalarla yaygınlaşma yeterli seviyede değil. Tüm iş sahipleriyle kurduğumuz yakın temasla geleceğin akıllı fabrikalarına destek veriyoruz. Ön plana çıktığımız bu noktada uzun yıllar 3. sanayi devrimi adına ülkemizde ilkleri gerçekleştirdik.Müşterilerimize üretim devreye alınana ve eğitim süreçleri tamamlanana kadar tüm hizmetleri sağlıyoruz. Kurulan sistemin verimliliğini ilk günden itibaren sağlarken, insan-makine iş birliğine katkıda bulunuyoruz. Müşterilerimize üretim devreye alınana ve eğitim süreçleri tamamlanana kadar tüm hizmetleri sağlıyoruz. Kurulan sistemin verimliliğini ilk günden itibaren sağlarken insan-makine iş birliğine katkıda bulunuyoruz.
POTANSIYEL PROJELER YATIRIMA DÖNÜŞÜYOR
2021 yılı hedef ve projeksiyonlarınızdan söz eder misiniz?
Geçtiğimiz iki yıl pek çok açıdan zordu. Çalışma hayatı tamamen etkilendi. Ancak yeni dönem şartları her zaman farklı düşünebilmeyi tekrar hatırlattı. Üretimde robot ve otomasyon yatırımları daha fazla cesaretlendi. Biz de yeni ürünlerimiz ve tecrübeli ekibimizle üretimde yüksek verimlilik adına destek vermeyi sürdürüyoruz. Ar-Ge çalışmalarımızdaki ilerlemelere ek olarak yeni projelere başlıyor, özellikle yazılım ve fiziksel alanla entegrasyon konularında yenilikçi bakış açılarıyla çözümler üretiyoruz.
Fabrikanın girişinden, depo ve otomasyonuyla başlayıp, üretime, robotlu prosesler ve otomatik transferler, otonom araçlara kadar akıllı fabrika yatırımlarına katkı sağlıyoruz. Pandemide görüştüğümüz potansiyel projelerin yatırıma dönüştüğü Almanya ve Doğu Avrupa‘da yeni projelerle buluştuğumuz bir yıl. Her markanın elektrikli araçlarla ilgili verdiği dönüşüm kararları ve bu kararlardaki artış, üretimdeki yatırımları da olumlu yönde etkileyecek.
Otomotiv ana ve yan sanayide yeni üretim modellerine paralel olarak yoğun birkaç yıl olacak. Türkiye, Doğu Avrupa ve dünyanın farklı yerlerinde yeni stratejik projeler bizi bekliyor.